
Beginnende bedrijven kijken zelden verder dan een simpel logo, website en een e-mail handtekening. Je wil snel van start en je hebt nog 100 andere zaken op je to-do list staan. Het opbouwen van een merk – dat komt later wel.
Ik begrijp dat helemaal.
Als je een startende ondernemer bent, stuur je aan op je sterke punten en kijk je vooral naar zaken die je geld gaan opleveren. Maar op een gegeven moment, als en wanneer je door die eerste opstartfase heen komt, wordt jouw bedrijfsidentiteit van cruciaal belang om de groei goed te ondersteunen.
Identiteiten spelen helemaal een bijzondere en interessante rol in digitale producten. Het is vaak moeilijk om van te voren te raden wat een product in de loop der tijd zal doen. Soms kom je uit bij een hele andere doelgroep of industrie. Je zal meer functies of producten creëren dan je oorspronkelijk verwachtte. Je bouwt misschien een digitaal platform dat straks niet meer bestaat zoals je het oorspronkelijk lanceerde.
Adaptieve identiteitssystemen zijn groter dan alleen een logo. In tegenstelling tot Nike of Apple, krijg je vaak je logo niet op een fysiek product om de wereld te zien.
We zullen nu kijken naar een viertal variaties van adaptieve identiteitssystemen kijken en afbakenen waarom ze nuttig zijn en wanneer ze bij jouw behoeften passen.
Opmerking: als je aan jouw identiteit denkt, is levensduur, uitbreidbaarheid en hiërarchie van belang. Elk systeem is beter geschikt voor verschillende doeleinden.
1. Visuele categorisatie
Voor veel bedrijven is het misschien niet nodig om hun producten te symboliseren. In plaats daarvan kun je ervoor kiezen om steeds een basislogo te gebruiken en dan de beelden op een zinvolle manier aan te passen. Het bedrijf wordt dan leidend voor alle submerken die eronder vallen.
USA Today gebruikt hun logo in verschillende kleurvariaties, afhankelijk van de inhoud:
In plaats van hun merk op één manier te tonen, hebben ze het feit omarmd dat mensen hun merk op veel verschillende manieren, op verschillende sociale en digitale platforms zien.
Goed voor: Bedrijven waarbij categorieën belangrijk zijn.
2. Canvas
Dit type bestaat al sinds de jaren 1990. Een goed voorbeeld daarvan is MTV:
Het logo werkt als een doek voor inhoud. De logo vorm staat vast, maar wat erin is, kan zo ongeveer alles zijn. Dit heeft als voordeel dat je je identiteit mee kan ontwikkelen met trends.
Dit is de meest voorkomende adaptieve techniek die vandaag in digitale producten wordt gebruikt. Je legt nadrukkelijk de focus op de inhoud die je aanbiedt.
Pandora is ook een mooi voorbeeld hiervan:
Deze techniek is vergelijkbaar met visuele categorisatie in termen van uitvoering, maar het verschil is dat er geen limiet is op de inhoud die binnen het logo kan gaan. Pandora, bijvoorbeeld, categoriseert niet de inhoud op basis van genre. Het is minder gestructureerd.
Goed voor: Sites, diensten en producten waarbij de inhoud gevarieerd en zeer visueel is; Producten die minder zorgen maken over herkenbaarheid van hun merk op zichzelf.
3. Configuratie
Dit type adaptieve logo’s zijn gebaseerd op een basis logo dat aangepast kan worden, afhankelijk van bijvoorbeeld een afdeling.
Een goed voorbeeld van het gebruik van dit type logo is MIT:
Het basis logo voor MIT Lab kan aangepast worden voor andere afdelingen binnen de school. Daarnaast worden visuele elementen gewijzigd om patronen of kleinere symbolen te maken die in het gebouw zelf gebruikt worden. De identiteit past zich aan op de ruimte, maar vaak met een iconisch doel.
Goed voor: Producten, diensten of merken waarbij mensen veelvuldig met het logo in aanraking komen (dagelijks).
4. Het logo platform systeem
Het beste voorbeeld voor dit soort adaptieve logo systeem is te vinden in grote bedrijven die meerdere merken onder zich hebben.
Bedrijven als Uniliver hebben een eigen logo & bijbehorende kernmerken, maar de producten zelf staan in de spotlight.
In de digitale productwereld is een perfect voorbeeld hiervan Stripe. De identiteit van Stripe is gebaseerd op kleur en vormen, die je op hun site kan zien. Deze elementen worden dan gebruikt om merken rond elk van hun producten te creëren:
Stripe’s logo staat subtiel links bovenaan, sterk in tegenstelling tot de kleurrijke iconen voor elk van zijn merken (Sigma, Relay, Atlas en Radar). De iconen zijn onderscheidend, maar voelen toch samenhangend. Belangrijker nog, ze hebben een architectuur die meer producten ondersteunt als ze blijven groeien.
Goed voor: Bedrijven met meerdere producten, waarbij de diverse producten belangrijker zijn dan het achterliggende bedrijf.
Samenvattend
Adaptieve logo’s zijn niet geschikt voor alle bedrijven. Maar bedrijven die een sterke basis willen creëren, om zich voor te bereiden op grote groei of uitbreiding van aantal producten/diensten, is een adaptieve logo architectuur een goede aanpak.
Het biedt een fundering, die samen met jouw product kan worden geschaald (gevarieerd op basis van een aantal nieuwe producten die je niet van te voren kunt voorspellen) en jouw product beschermt tegen trends die uit de mode kunnen raken. Daarnaast garanderen adaptieve identiteitssystemen dat je jouw logo niet meer moet herzien als je groeit.